سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اجرای محدودیت های کرونایی به صورت جدی تر درباره وضعیت تعطیلی مراکز و مشاغل توضیحاتی ارائه کرد.

تعطیلی ها شامل نیروهای مسلح نمی شود/تعطیلی فعالیت مراکز زیبایی، پوست و مو/تست رایگان کرونا در چه مراکزی انجام می شود؟

سلامت نیوز:سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اجرای محدودیت های کرونایی به صورت جدی تر درباره وضعیت تعطیلی مراکز و مشاغل توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش سلامت نیوز، سیما سادات لاری در نشست خبری با خبرنگاران از طریق ویدئوکنفرانس گفت:« اجری محدودیت های کرونایی مطالبه وزارت بهداشت بود و اگر روسای دانشگاه های ما برای تعطیلی دو هفته ای نامه دادند نگران این بودند که این محدودیت ها به خوبی اجرا نشود البته من به اجرای دقیق تر محدودیت ها خوشبین تر هستم به دلیل اینکه بعد از جلسه مقام معظم رهبری و تشکیل قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا در حال حاضر مصوبه ها  و هماهنگی دستگاه ها را می بینیم و فرایندها دقیق تر تعریف شده وظایف دستگاه ها مشخص شده است مقام معظم رهبری فرمودند محدودیت ها را باید وزارت بهداشت پیشنهاد بدهد که این روال اجرا می شود. قرارگاه سه روز وقت دارد که نظر خود را بدهد. قبلا محدودیت ها از سوی ستاد مقابله با کرونا اعمال میشد اما هماهنگی بین بخشی وجود نداشت.»


وی در ادامه گفت:« نگرانی که داشتیم در این بود که محدودیت ها باید شفاف و عملیاتی باشد. با توجه به سازوکاری که در حال حاضر در قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا وجود دارد دستگاه ها وظایفشان مشخص شده و فرصت دارند نظر خود را بدهند، نظارت عالیه با وزارت بهداشت است همچنین فرمانداری ها و تعزیرات و کمیته امنیتی ، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی کرونا باید نظارت ها را انجام دهند و نتایج را به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه دهند. عملا اتفاقی که از شنبه می افتد تمام مراکز استان ها و مجموعا 160 شهرستان در وضعیت قرمز قرار دارند و جز مشاغل سطح یک بقیه مشاغل تعطیل هستند و جریمه های کرونایی افزایش پیدا کرده است. به نظر می آید این بار قضیه محدودیت ها جدی تر انجام شود گرچه هم مردم و هم رسانه ها باید کمک کنند تا جاهایی که محدودیت ها درست اعمال نمی شود را اطلاع رسانی کنند تا پیگیری کنیم.»


وی در پاسخ به اینکه در صورتی که واکسن ایرانی کرونا به سرانجام برسد چه زمانی به دست مردم می رسد، گفت:« پروژه واکسن ایرانی کرونا با دقت پیش می رود و شرکت های مختلف از جمله انستیتو پاستور و موسسه واکسن و سرم‌سازی رازی و ستاد فرمان اجرایی امام در این زمینه پیشتاز هستند. هفت یا هشت شرکت دانش بنیان در زمینه واکسن کرونا پیشتاز هستند. مسئله واکسن مهم است و جنبه های سیاسی و اقتصای و اجتماعی در دنیا پیدا کرده است. طی دو روز گذشته هفت مورد این شرکت‌ها اقدامات‌شان را برای سازمان بهداشت جهانی شرح دادند. برای ما مهم است که سازمان جهانی بهداشت در جریان اقدامات ساخت واکسن ما باشد زیرا ما در کووکس هم هستیم و ارائه این اطلاعات به این سازمان، به نوعی صحه گذاری به کار ماست. ما به دنبال شرکت های بین المللی دیگر برای انتقال واکسن کرونا به کشور هستیم به تولید داخل هم باید اهمیت بدهیم بنابراین به شدت و به دقت زیاد پروژه های تولید واکسن پیگیری می شود.»

وی افزود:« اگر اوایل زمستان کارآزمایی بالینی بر روی واکسن ایرانی کرونا صورت گیرد این واکسن بر روی صد نفر آزمایش می شود و افرادی که انتخاب می شوند ویژگی های خاصی از نظر جنسیت و اینکه تست پی سی ار و سرولوژی آنها منفی باشد مد نظر قرار می گیرد.»


وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت نیوز مبنی بر اینکه آیا تعطیلی و محدودیت ها شامل نیروهای مسلح و سربازان و کادر اداری آنها می شود گفت:« سربازان جزو مشاغل سطح یک هستد و همه باید حضور داشته باشند البته سربازخانه ها جزو گروه هایی هستند که به طور مرتب از نظر شیوع کرونا بررسی می شوند و کنترل و دقت بیشتری بر روی آنها می شود.»


وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت نیوز، درباره وضعیت فعالیت مراکز زیبایی، پوست و مو گفت:« کلینیک های زیبایی و جراحی های زیبایی شامل تعطیلی ها هستند اگر جایی مرکزی فعالیت کند مردم باید گزارش تخلف آن را بدهند.»


وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت نیوز درباره آخرین وضعیت طرح ترافیک گفت:« هنوز مصوبه ای در این زمینه ارائه نشده و پیشنهادی هم برای لغو آن نداشتیم.»

وی درباره تعطیلی لیگ های ورزشی گفت:« پیشنهاد تعطیلی لیگ‌های ورزشی از سوی قرارگاه کرونا به ستاد ملی انجام شده که ستاد ملی باید در این زمینه تصمیم گیری کند. اگر این پیشنهاد تایید شود، از شنبه لیگ‌های ورزشی تعطیل خواهند بود.»


وی درباره آمار واقعی کرونا گفت:« طبق معیار سازمان جهانی بهداشت، تست پی سی آر مثبت ملاک آمار کرونا است اگر تست پی سی آر فردی مثبت باشد جواب قطعا مثبت است ولی این تست 30 یا 40 درصد خطا دارد و ممکن است بیماری تستش منفی باشد ولی سی تی اسکن ریه، ابتلای به کرونا را نشان دهد.افرادی که علایم کووید دارند تحت عنوان بیمار مشکوک به کرونا مداوا می شوند اما آنچه روزانه به عنوان آمار کرونا در کشور اعلام می شود آمار بیمارانی است که تست پی سی آر آنها به صورت قطعی مثبت است.»


لاری در ادامه گفت:«در اوایل شیوع کرونا سیستم آماری دقیقی در کشور نداشتیم و مشکل کمبود کیت داشتیم.در حال حاضر به دنبال افزایش کیت کرونا هستیم . ممکن است بسیاری از فوتی ها بر اثر کرونا در آمار منظور نشده باشند گرچه در منطقه بهترین سیستم ثبت آماری را داریم ولی در اوایل شیوع کرونا قطعا کم شماری داشتیم و برخی مرگ های روزانه بر اثر کرونا با تاخیر به ما می رسد ولی تمام آمار را ثبت شده داریم. ممکن است فردی به دلیل مشکل قلبی فوت کند ولی کووید هم داشته ولی علت مرگش بیماری قلبی ثبت می شود. قطعا اگر موارد محتمل و مشکوک در آمار کرونا لحاظ شود آمار کل از آنچه روزانه مثبت و قطعی اعلام می شود باید بیشتر باشد که ضبط و ثبت و موجود است. آمار فوت بر اثر کرونا چیزی نیست که ما بخواهیم پنهانش کنیم.»


وی تاکید کرد:« آمار روزانه کرونا متغیر است ممکن است آمار واقعی یک ونیم برابر یا دو برابر امار اعلامی باشد. آماری که روزانه دریافت می کنیم فقط پی سی آر مثبت است قطعا با احتساب موارد محتمل و مشکوک آمار واقعی بیشتر است.»


سخنگوی وزارت بهداشت گفت:« طبق آخرین مقالات علمی احتمال ابتلای مجدد افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شدند چهار در ده هزار است ولی اینها تحقیقات و مقاله است. آنچه در افراد حس می کنیم و می شنویم به نظر بیشتر از این می آید البته اپیدمی کرونا طولانی شده است و مثلا افرادی که در اوایل شیوع کرونا مبتلا شدند ممکن است چهار ماه بعد هم مجدد به کرونا مبتلا شوند. برخی می گویند شاید ویروس کرونا هنوز در بدن فرد باقی مانده و ابتلای مجدد نیست. البته فردی که به نوع خفیف تر کرونا مبتلا شده ممکن است زودتر آنتی بادی را از دست بدهد. یک بحث هم مطرح است که اگر آنتی بادی در حافظه سلولی بماند ماندگارتر است اما نمی توان قاطعانه درباره آن صحبت کرد.»


وی در پاسخ به اینکه چند درصد مبتلایان به کرونا که در آی سی یو بستری هستند، فوت می کنند، گفت:« به نظر می آید حدود 50 درصد مبتلایان به کرونا در آی سی یو فوت می کنند و از هر ۱۰ هزار نفر مبتلا بیش از چهار نفر دوباره درگیر این بیماری می‌شوند.»


وی در پاسخ به اینکه آیا وزارت بهداشت برای افزایش نقش فعالان طب سنتی در درمان کرونا، تحت فشار است، گفت:« مردم به درمان با طب سنتی تمایل دارند بنابراین باید به آن بها داده شود و به صورت صحیح از آن استفاده شود. اتفاقات خوبی در حال وقوع است. البته ما باید چند چیز را تفکیک کنیم عده ای دلال کرونا هستند و می خواهند از این قضیه استفاده و کاسبی کنند. وزارت بهداشت باید دارویی را به مردم معرفی کند که آن دارو زیان آور نباشد و موثر باشد. »


وی افزود:« در حال حاضر هیچ فرآروده دارویی چه داروی شیمیایی و چه طبیعی نداریم که درمان قطعی کرونا باشد ولی هر دارویی که مدت بستری و علایم بیماری را تخفیف دهد از آن استفاده می کنیم. هفته آینده طرح هایی در زمینه طب سنتی برای درمان کرونا در کمیته بالینی بررسی می شود ابتدا باید سازمان غذا و دارو به این طرح ها مجوز دهد اگر در کمیته علمی اثربخشی این داروهای گیاهی تایید شود احتمالا وارد پروتکل درمانی کرونا شود ولی اینکه بگوییم یک داروی گیاهی درمان قطعی کرونا است فریب مردم است و مردم را ناامید می کند. وزارت بهداشت با وسواس درباره هر دارویی که درباره آن ادعایی مطرح شود، اقدام می کند.»

وی در پاسخ به اینکه با توجه به محدودیت تردد تکلیف مشاغلی که شیفت بندی هستند و ضرورت دارد رفت وآمد کنند، چیست، گفت:« قرارگاه در اینباره تصمیم گیری کرده و لازم است ادارات در اینباره هماهنگی های لازم را به عمل آورند چون دوربین ها از پلاک های خودروها عکسبرداری و جریمه می کنند. کمیته امنیتی و اجتماعی قرارگاه در اینباره ابلاغیه ها را اعلام می کنند و هماهنگی از طریق آنها انجام می شود. هر اداره ای باید اعلام کند کدام خودروهایشان در ساعات محدودیت ها تردد می کنند تا جریمه نشوند.»


وی درباره تست رایگان کرونا و اینکه در چه مراکزی انجام می شود، گفت:« بحث تست یکی از مواردی است که آن را عامل موفقیت در کنترل کرونا می دانیم. کشورهایی که تست بیشتری داشتند موارد بیشتری از مبتلایان را شناسایی و موفق در کنترل بیماری شدند. ما تا یک ماه در بین 17 تا 20 هزار تست کرونا انجام دادیم که 6 و نیم میلیاد تومان برای ما هزینه داشته است که در حال حاضر میزان تست ها به 40 هزار تست پی سی آر در روز رسیده است. تست سریع کرونا، گشایشی در کل دنیا است. هم از کره جنوبی درخواست خرید این تست ها را دادیم هم هفته اینده این تست ها در کشورمان تولید می شود. این تست ها فقط در اختیار مراکز 16 ساعته و 24 ساعته و مراکز درمانی دولتی قرار می گیرد این تست ها رایگان انجام می شود. قبلا فقط افراد آسیب پذیر و سالمندان را به صورت رایگان تست می کردیم اما با تست های رپید تعداد بیشتری را می توانیم تست و غربالگری کنیم.»


وی در ادامه گفت:« بحث تردد مبتلایان به کرونا پیگیری می شود و افرادی که تست کرونای آنها مثبت می شود اطلاعات آنها را از طریق سامانه ها به مراکز حمل و نقل و تردد در کشور می دهیم. در حال حاضر شرکت های قطار این کار را انجام داده و شش الی هفت شرکت هواپیمایی‌ هم این اقدام را انجام دادند. در تاکسی های اینترنتی، در صورت ابتلای رانندگان به کرونا تا 14 روز نمی توانند مسافر بگیرند.اگر مسافری تست کرونایش مثبت شود و در مرحله صدور بلیت باشد یا بخواهد سوار قطار یا هواپیما شود از سوار شدنش جلوگیری می شود.»
وی درباره رپید تست گفت:« این نوع تست ها بسیار راحت انجام می شود و بعد از بیست دقیقه نتیجه آن مشخص می شود و انقلابی را ایجاد می کند به شرطی که به دنبال آن افراد مبتلا هم ایزوله شوند و یک ضمانت اجرایی برای قرنطینه شدن افراد باشد.»


وی درباره درمان سرپایی و ارائه داروی رایگان به بیماران کرونا، گفت:« وزارت بهداشت یک بازنگری کرده که مراقبت بهتری از بیماران سرپایی علامت دار انجام شود. مشاهده کردیم اگر داروهای آنتی وایرال در فاز ابتدایی کرونا به بیماران داده شود به احتمال زیاد از شدت بیماری پیشگیری می کند لذا به دانشگاه ها نامه زده شد که داروهایی مثل اکتمرا، کلترا، هیدروکسی کلروکین، ایورمکتین که ضد انگل است و فاویپیراویر در مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته پیشنهادی دانشگاه‌ها باشد، حتی به صورت کارآزمایی بالینی در اختیار افراد گذاشته شود و این افراد پیگیری شوند. در شهرها هر دوهزار و پانصد نفر یک مراقب و در روستا هر 650 نفر یک مراقب سلامت دارند و نتیجه این داروها به ما داده می شود و دقت می شود که کمترین ضرر را برای بیماران داشته باشد و این داروها به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار می گیرد.»

وی درباره پیش خرید واکسن کرونا از کووکس، گفت:« ما هم در تولید واکسن کرونا اقدام می‌کنیم و هم از آنجایی که ممکن است کشورهایی در این حوزه از ما جلوتر باشند باید در پیش خرید مشارکت می‌کردیم. در بین 180 کشوری که در کووکس هستند برخی کشورهای ضعیف و متوسط هستند، اکثر کشورهای اروپایی هم حضور دارند. 84 کشور پیش پرداخت واکسن کرونا را داده اند که ما هم جزو این کشورها هستیم. البته آمریکا جزو این گروه کشورها نیست. پیش پرداخت حدود ۵۲  میلیون دلار بوده که در حال انجام است. ما مقداری مشکلات تبادلات ارزی داریم ولی رییس جمهور بر این موضوع مصر است که انجام شود. میزان واکسنی که از طریق کووکس دریافت می کنیم ده درصد جمعیت ما را پوشش می دهد چون سیاست سازمان جهانی بهداشت دسترسی عادلانه به واکسن است و اگر واکسن کرونا به یکسری کشورها نرسد چون این بیماری پاندمی است مجددا به بقیه کشورها سرایت می کند.»


لاری در ادامه گفت:« یکسری پروژه هایی با شرکت های بین المللی مثل هند داریم که واکسن تولید می کنند که بتوانیم ده درصد دیگر از واکسن مورد نیازمان را از این طریق تامین کنیم. بنابراین واکسن خارجی نهایتا ۲۰ درصد جمعیت ما را پوشش می‌دهد که افراد مسن، بیماران زمینه ای و کارکنانی که ارتباط مستقیم با بیماران دارند را شامل می‌شود. برای بقیه جمعیت اصرار داریم که پروژه واکسن خودمان را پیش بریم و از رقابتی که در دنیا است، عقب نمانیم و بتوانیم تعداد بیشتری از مردم را واکسینه کنیم. گرچه هنوز هیچ واکسن تایید شده‌ای وجود ندارد و دارند کارآزمایی‌های خود را طی می‌کنند. اگر واکسنی هم بیاید معلوم نیست ایمنی آن چه مدت باشد. همه واکسن ها دو دوزه است بعد از دوز دوم معلوم نیست ما چند وقت بعد مجبور به واکسیناسیون مجدد هستیم به همین دلیل سعی می کنیم در واکسن خودمان دقت بیشتری به خرج دهیم.»


وی گفت:« تاکنون از محل اعتبار یک میلیارد دلاری که مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی به وزارت بهداشت برای  مدیریت کرونا دادند حدود ۶۰ درصد و معادل ۱۲ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان پرداخت شد. دکتر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز اعلام کرد که ۵۵۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت معوقات پرسنل واریز می شود. از این میزان ۲۶۰۰ میلیارد برای معوقه کارانه در دانشگاه ها توزیع شد و بقیه منتظر دستورالعمل ابلاغی است. درآمد اختصاصی بیمارستانها کم شده است، بر اساس طرح قاصدک با توجه به میزان درآمد اختصاصی بیمارستانها به پرستاران و پرسنل کارانه پرداخت می شد اما اکنون چون بیشتر بیماران کووید-19 هستند و عمل های الکتیو و غیر اورژانسی دیگر نیست، سختی کار همکاران بیشتر و درآمدشان کمتر شده است.»


وی افزود:« البته افزایش درآمد سالانه مشمول پرستاران شده است. با این حال برای بهبود پرداخت به پرستاران کارانه از اضافه کار جدا شد تا اضافه کار را سریعتر دریافت کنند، اکنون با پرداخت ۲۶۰۰ میلیارد تومان به دانشگاه های علوم پزشکی تعویق پرداخت اضافه کار پرستاران به سه ماه کاهش پیدا کرده است، فوق العاده ویژه هم به عنوان یک مبلغ دائمی وارد حکم پرستاران می شود و برنامه هایی برای پرداخت مبالغی به عنوان پاداش هم وجود دارد.»


وی در واکنش به شایعه افزایش بیماران کرونایی به دلیل تست دارو بر آنها گفت:« اگر ما چندین مطالعه داشتیم بر روی داروهایی بوده که استفاده از آنها در دنیا برای کرونا متداول است. هیچ داروی قطعی برای درمان کووید-19 نداریم چیزی که بیمار را نجات می دهد اکسیژن است و در فاز التهابی کورتیکواستروئیدها را به بیمار می دهیم. بقیه داروها کمک کننده است تا مدت زمان بستری بیمار را کوتاه کند. ولی در تمام دنیا از اینترفرون ها و آنتی وایرال برای کرونا استفاده می کنند. یک یا دو مطالعه مهم توسط دکتر ملک ‌زاده و تیمشان انجام شده است که باعث افتخار ما است چون مشارکت با چندین کشور معتبر و از طریق سازمان بهداشت جهانی بوده است و افتخار است که ما را در یک مطالعه شرکت دادند و نتایج آن را اعلام کنیم. دارویی نبوده که بخواهد باعث افزایش مرگ و میر شود اما آنچه که ما را نگران می کند این است که حتما همه پزشکان از پروتکل کمیته علمی در تجویز داروها تبعیت کنند.»


وی افزود:« همه پزشکان باید از پروتکل علمی در تجویز دارو برای بیماران مبتلا به کرونا تبعیت کنند ممکن است پزشکی چندین دارو را با هم تجویز کند که سمیت کبدی ایجاد کند. نظام ئزشکی و معاونت درمان باید کمک کنند که پزشکان توجیه شوند تا داروهای متعدد به بیمار ندهند که مشکلات جدی برای بیمار ایجاد کند.»


وی گفت:« اتفاق خوب دیگری که افتاد این بود که داروی رمدسیویر هم تحت پوشش بیمه قرار گرفت که عده‌ای به دنبال سودجویی نباشند. این داروها در فاز خاصی اثرگذاری دارند که اگر با پروتکل کمیته علمی دارو تجویز شود نتیجه بخشی بهتر خواهد بود.»


وی در محدودیت تردد شامل خبرنگاران می شود، گفت:« اگر به تشخیص خبرگزاری و رسانه لازم باشد خبرنگارانی پس از ساعت ۲۱ تردد کنند باید شماره پلاک خودرو توسط خبرگزاری به پلیس اعلام شود. البته همه باید شرایط را به گونه ای تنظیم کنیم که خودروهای محدودی از ساعت ۲۱ به بعد تردد کنند چون حتی خودروهای دولتی هم اگر هماهنگ نکنند مشمول جریمه می‌شوند. اگر قرار باشد همه جز استثنا قرار گیرند دیگر محدودیت مفهوم ندارد. هرکس هرجایی مشغول به کار است، صنف مربوطه باید شرایط را به او اعلام کند.»


وی در پاسخ به اینکه با عابرین پیاده که از 9 شب به بعد بیرون باشند چه برخوردی می شود، گفت:« نمی خواهیم حکومت نظامی برقرار کنیم، کسی جلوی تردد افراد پیاده را نمی گیرد. قرار است فقط خودروها در زمان محدودیت اجازه تردد نداشته باشند. حکومت نظامی نداریم، اگر کسی بخواهند پیاده تردد کند، مشکلی نیست با افراد برخوردی نمی شود، مبالغ جرایم خودروها نیز بیشتر شده است، ۵۰۰ هزار جریمه خودروها تا یک میلیون تومان رسیده است و خودروهایی که در ساعات منع تردد، تردد داشته باشند، جریمه می شوند.»


وی گفت:« در مورد شرکت های خصوصی نگرانی داریم اگر محدودیت ها سخت اجرا شود همه باید نظارت شوند. واقعا فرآیند اجرایی پروتکل ها توسط کمیته های انتظامی ستاد کرونا پیگیری می شود، وظایف همه دستگاه ها مشخص شده و وزارت بهداشت نظارت عالیه دارد.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha